Kış mevsimi geldi. Her mevsimin insan bedenine çalışma sistemine farklı etkileri olmaktadır. Yaz mevsiminde harıl harıl terlerken,kışın ise bunun aksine tir,tir titreriz..
Yaradılış gereği tabiatta en kolay uyum sağlayan ve en çabuk adapte olan insan bedeninin,kışın soğuğuna dayana bilmesi için daha çabuk yağlanma özelliğindedir.
VÜCUT YAĞLANMASINA NEDEN OLAN 5 FAKTÖR!
1.Düzensiz Ve Dengesiz Beslenme
Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, bir öğünde tüketilmesi gerekenin çok altında besin tüketmek, tek tip beslenme vücutta dengesiz yağlanmaya (Özellikle basen ve karın bölgesinde) neden olur. Üç ana öğün başta olmak üzere, ara öğün yapmaya dikkat ve her besin grubundan bir arada tüketmeye özen gösterin.
2.Fazla Yağ Tüketimi
Vücuda alınan enerjinin fazlası vücutta yağ olarak depolanacağı için tüketilen besinlerin yağ miktarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Yağlı yiyeceklerin enerjisinin yüksek olduğunu unutmayın.
3. Alkol Tüketimi
Sık aralıklarla ve fazla miktarda tüketilen alkol, özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı artırır. Yanında tüketilen aperatif besinlerle beraber alınan kalori miktarı daha da artacağı için vücut yağlanması daha da fazla olur.
4.Hareketsizlik
Sağlıklı ve zinde bir yaşam için hareket, olmazsa olmazların başında geliyor. Tempolu yürüyüş, jimnastik, kondisyon bisikleti, koşu, yüzme, tenis gibi aktiviteler çok önemli. Eğer bunları yapacak zamanınız yok, iş yeri çok uzak değilse ve zaman elveriyorsa; işe yürüyerek gidip gelmek veya en azından yolun bir kısmını yürümek, günlük alışverişleri yapmak böylece yürüme fırsatı yaratmak gerekiyor. İşe gidiş gelişlerde zaman açısından problem varsa öğle tatilini değerlendirip yürümek de doğru bir alternatif olabilir. Mecbur kalmadıkça asansör kullanmayın.
5.Yetersiz Su Tüketimi
Araba için benzin ne anlama geliyorsa vücut için de su aynı anlama gelir. Her yemekten önce içilen bir bardak su, kilo vermeye de yardımcı olur. Su tüketme miktarının yeterli olup olmadığı, idrar rengine bakılarak anlaşılabilir. Koyu renk, az su içildiğini gösterir. Masanızda, çantanızda ve arabanızda her zaman su bulundurmaya özen göstermek yeterli miktarda su tüketmenizi sağlayacaktır.
1.Gün:
Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 yumurta, 1dilim ekmeğin çeyreği kadar peynir, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr derisi alınmış ızgara tavuk, 1 kase yoğurt, 1 salatalık
Akşam: 1 porsiyon etli pırasalı kereviz yemeği, salata, 1 elma
2.Gün:
Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 yumurta, 1 domates, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr haşlanmış dana eti, yarım porsiyon pilav, salata
Akşam: 1 porsiyon etli nohut yemeği, salata, 1 portakal
3.Gün:
Sabah: 1 yumurtalı omlet, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara hindi eti, 1 dilim kepekli ekmek, salata
Akşam: 1 porsiyon kıymalı ıspanak yemeği, salata, 1 mandalina
4.Gün:
Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, 1 salatalık, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara köfte, salata, 1 kase yoğurt
Akşam: 1 porsiyon karnabahar yemeği, yarım porsiyon yağsız makarna, 1 nar
5.Gün:
Sabah: 1 yumurta, 1 domates, 1 salatalık, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara biftek, 1 kase yoğurt, 1 portakal
Akşam: 1 porsiyon mantar sote, yarım porsiyon makarna, 2 mandalina
6.Gün:
Sabah: 1 yumurtalı omlet, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 3 adet mücver, yarım porsiyon pilav, 1 nar
Akşam: 1 porsiyon etli kuru fasulye, 1 kase yoğurt, 1 portakal
7.Gün:
Sabah: 1 dilim kızartılmış ya da ısıtılmış kepek ekmeği, az peynir, 1 domates, 1 bardak şekersiz çay ya da kahve
Öğle: 100 gr ızgara tavuk göğsü, 1 kase yoğurt
Akşam: 1 porsiyon kabak yemeği, yarım porsiyon makarna, 1 kase yoğurt
Geceleri 1 bardak ılık süt.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder