3 Kasım 2016 Perşembe

OBEZİTE NEDİR, NASIL BELİRLENİR







En önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite; genel olarak, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Normal şartlarda, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının   %15-18'ini, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obezite olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir hayat sürdürmek için, besinlerle alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Besinlerle günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanması suretiyle obezite oluşmakta ve bu durum kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Sonuç itibari ile, obezite bir hastalıktır.
      Hareketsiz veya çok az hareketli bir yaşamın varlığı yanında,   artık günlük hayatımızın önemli birer parçası olan, özel otomobil ve asansör kullanımı gibi teknolojik gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketlerimizi önemli ölçüde kısıtlamak suretiyle obeziteye büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır.Günümüzde obezite, çocukluk çağının da en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde çocukluk obezitesinin görülme sıklığının son 20 yılda % 6-7’den % 15-16’ya çıktığı bildirilmektedir. Çocukluk çağı obezitesinin yetişkinlik obezitesine yol açtığı ve pek çok kronik hastalık için zemin oluşturduğundan, obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlanmalıdır.Obeziteye neden olan etkenler tam olarak açıklanamamakla birlikte, aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla  olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.
  Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedi.Obezite; vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları; İnsülin direnci – Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetes Mellitus, Hipertansiyon, Koroner arter hastalığı, Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi, metabolik sendrom, Safra kesesi hastalıkları, Bazı kanser türleri, (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri) Osteoartrit, Felç, Uyku apnesi, Karaciğer yağlanması, Astım, Solunum zorluğu, Gebelik komplikasyonları, Menstruasyon düzensizlikleri, Aşırı kıllanma, Ameliyat risklerinin artması, Ruhsal sorunlar, Anoreksiya nevroza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama), Binge eating (tıkınırcasına yeme),  gece yeme sendromu gibi problemler ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma), Toplumsal uyumsuzluklar, Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları ve Kas-iskelet sistemi problemleri.

                                             OBEZİTE NASIL BELİRLENİR?

 Obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, kişinin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen sayısal bir değerdir.
Örnek olarak, 65 kilo ağırlığında ve boyu 1.70 metre olan bir kişinin BKİ ‘ni hesaplayalım:BKİ (Beden Kitle İndeksi)=Vucut Ağırlığı /Boyca uzunluğum karesi

BKİ= 65 / 1.7x1.7= 65 / 2.89 = 22.49, bu değerin aşağıdaki tabloda karşılık geldiği aralık 18.50-24.99 aralığıdır, yani bu kişinin BKİ Normal olarak kabul edilen aralıktadır.
Örnek olarak; 85 kg ağırlığında ve 165 cm boyunda olan bir kişinin BKİ’ini hesaplayalım:
BKİ=85/1.65x1.65= 85/2.72=31.25 bu değer ise, şişmanlık sınırı olan 30 rakamının üzerinde olup bu kişi birinci derece şişman olarak kabul edilen gruptadır.
Bu şekilde basit bir hesaplama ile her birey kendi durumunu gözden geçirmeli ve ona göre tedbir almalıdır. Yaptığınız hesaplama sonucunda; BKİ’inizin 18.50 ile 24.99 arasında çıkması boyunuza göre kilonuzun normal sınırlarda olduğunun göstergesidir.

                                          OBEZİTE SINIFLANDIRMASI

Dünya sağlık örgütünün  (WHO) yetişkinler için hazırladığı obezite sınıflandırması aşağıdaki çizelgede verilmiştir:

Zayıf (düşük ağırlıklı)
BKİ 18.50 ‘nin altında
Aşırı düzeyde zayıflık
BKİ 16.00’nın altında
Orta düzeyde zayıflık
BKİ 16.00 - 16.99 arasında
Hafif düzeyde zayıflık
BKİ 17.00 - 18.49 arasında
Normal
BKİ 18.50 - 24.99 arasında
Toplu, hafif şişman, fazla kilolu
BKİ  25.00 veya üstünde
Şişmanlık öncesi (Pre-obez)
BKİ 25.00 - 29.99 arasında
 Şişman (Obez)
BKİ 30.00 veya üzerinde
 Şişman I. Derece
BKİ 30.00 - 34-99 arasında
 Şişman II. Derece
BKİ 35.00 - 39.99 arasında
 Şişman III. Derece
BKİ 40.00’ın üzerinde
                                                        OBEZİTE TEDAVİSİ
Obezite oluşmadan, obeziteden korunma büyük önem taşımaktadır. Çünkü obezite oluştuktan sonra geriye dönüş çok zor ve sıkıntılı olmaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adölesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.
 Obezite tedavisinde amaç; gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obezitenin  getireceği riskleri azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.  Vücut ağırlığının altı aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır. Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler beş grup altında toplanmaktadır. Bu yöntemler;
          1.Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi,
 Obezitenin tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi anahtar rol oynamaktadır. Obezitede beslenme tedavisi ile:
1.Vücut ağırlığının, boya göre olması gereken (BKİ= 18.5 – 24.9 kg/m2) düzeye indirilmesi hedeflenmelidir. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisinin bireye özgü olduğu unutulmamalıdır. Başlangıçta belirlenen hedefler, bireyin olması gereken ideal ağırlığı olabildiği gibi, ideal ağırlığının biraz üzerinde de olabilir.
2. Uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalıdır. Amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığını sürdürmesidir.

3. Vücut ağırlığı boya göre olması gereken (BKİ=18.5–24.9 kg/m2) düzeye geldiğinde tekrar ağırlık kazanımı önlenmeli ve kaybedilen ağırlık korunmalıdır.
          2.Egzersiz tedavisi:
Egzersiz tedavisinin ağırlık kaybını sağlamadaki etkisi halen tartışmalı olsa da, fiziksel aktivitenin yağ dokusu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, diyet yapıldığında görülebilen kas kütle kayıplarını önlediği kesin olarak kabul edilmektedir. Egzersiz tedavisi ile, tıbbi beslenme tedavisini destekleyici nitelikte bireylerin ağırlık kazanımları engellenebilmekte, zayıflama ve tekrar ağırlık kazanmanın önlenmesi sağlanmaktadır.
 Yetişkinlerin her gün ortalama 30 dakika orta şiddette egzersiz yapması önerilmektedir. Bu düzey bir aktivite günlük 840 kj (200kkal) enerji tüketimini sağlar. Obez kişilerde her gün fiziksel olarak aktif olmak amaçlanmaktadır. Enerji harcaması kişinin vücut ağırlığı ve aktivite şiddetine göre değişir.

           Egzersiz tedavisinin temel ilkeleri aşağıda belirtilmiştir :
1.Egzersizin Türü ; Yürüyüş, Günlük Yaşam Aktivitelerinde Artış, Direnç Egzersizleri
2. Egzersizin Sıklığı; Her gün veya en az 5 gün/hafta
3.Egzersizin Süresi; 40-60 dk/günde 1 kez, 20-30 dk/günde 2 kez
4.Egzersizin Şiddeti; Maksimal Oksijen Tüketiminin % 50-70’i

 Obez bireyde, egzersiz programının uygulanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konular, enerji harcamasını artırırken yaralanma riskinin en düşük düzeyde tutulmasıdır. Önerilen egzersiz programı, bireye özgü olmalı, eğlenceli, uygulanabilir ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu olmalıdır. 
          3.Davranış değişikliği tedavisi
Vücut ağırlığının denetiminde davranış değişikliği tedavisi, fazla ağırlık kazanımına neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline gelmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir.
          4.Farmakolojik tedavi (İlaç tedavisi)
Obezite tedavisinde kullanılacak ilaçlar hafif ve orta derecede ağırlık fazlalığı olan bireyler için uygun değildir. Kullanılan ilaçların, sağlık yönünden güvenirliliğinin saptanmış olması, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermesi, kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmaması ve bağımlılık yapmaması ve bu tür ilaçların mutlaka hekim tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması gerekliliği büyük önem taşımaktadır. Bu tedavi yönteminde, başarı sağlanabilmesi için, hastanın ilaç tedavisinin yanı sıra tıbbi beslenme tedavisi ve egzersiz tedavisini sürdürmeyi kabul etmesi ve düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.
          5.Cerrahi tedavi:
Obezitede cerrahi yaklaşım temelde ikiye ayrılır. Besinlerle alınan enerjinin azaltılmasına yönelik bariyatrik cerrahide hedef, besinlerin gastrointestinal sistemde emilimlerini azaltmaktır. Bu amaçla bypass, gastroplasti, gastrik bantlama, gastrik balon vb. yöntemleri kullanılır. Rekonstrüktif cerrahide ise amaç; vücudun çeşitli bölgelerinde lokalize olmuş mevcut yağ dokularının uzaklaştırılmasıdır. Bu tedavi estetik ağırlıklıdır ve eğer hasta obezite tedavisinin gereklerini yerine getirmezse yağ birikimi tekrar gerçekleşmektedir


Obezite tedavisinde; ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri en son tercih edilecek yöntemler olmalıdır. Bilinçli ve hekim kontrolünde uygulanan bir diyet ve düzenli egzersiz belli bir süre sonunda kişinin yemek yeme ve fiziksel aktivite konularında olumlu alışkanlıklar ve olumlu davranış şekilleri kazanmasına sebep olacaktır.

Hiç yorum yok: