Çiçekleri pembe ve mor renkleri arasındadır. Karabaş otu geleneksel olarak sinirleri sakinleştirmek ve kan dolaşımını düzenlemek için tüketilmektedir.
- Hafızayı güçlendirir
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Damar tıkanıklığına iyi gelir
- Kanserli hücre oluşumunu yavaşlattığı söylenmektedir
- Sinirleri yatıştırır
- Sinirsel baş ağrısına iyi gelir
- İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı olur
- Harici olarak kullanıldığında egzama gibi cilt hastalıkları belirtilerini hafifletir
- Yaraların iyileşme sürecini kısaltır
- Kaygı ve stresi hafifletir
- Genel olarak enfeksiyonlara iyi geldiği söylenmektedir
- Antioksidanlar bakımından zengindir
- Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır
Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Karabaş otu çayını kurutulmuş ya da taze bitkiden hazırlayabilirsiniz ancak aktarlarda genellikle kurutulmuş karabaş otu satılmaktadır. 2 büyük bardak çay için 3-4 çay kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamış suya atın (ocağı kapatın) ve 4 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Taze bitkiden hazırlarken demleme süresini 3-4 dakika daha uzatabilirsiniz.
Karabaş Otunun Yan Etkileri
Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız karabaş otunu doktorunuza danışmadan kullanmayın. Gebelik ve emzirme döneminde karabaş otu çayı içilmesi önerilmemektedir. Aşırı tüketimi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya yol açabilir. Bazı kaynaklarda günde 1 bardaktan fazla içilmemesi ve 15 gün kullandıktan sonra 15 gün ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
Karabaş otu ülkemizde ve diğer Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak kullanılmasına karşın faydaları ve yan etkileri konusunda yapılan bilimsel araştırmaların sayısı oldukça yetersiz. Karabaş otunun kullanım alanları ve faydaları hakkındaki bilgiler, daha çok nesilden nesile aktarılan bilgilerden ve bir kaç bitki uzmanının tavsiyesinden oluşuyor. Bu nedenle bu otu düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce bir doktora danışmak olası yan etkilerinden korunmak adına en güvenli yol olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder