7 Aralık 2016 Çarşamba

KEHRİBAR TAŞI VE FAYDALARI

Diğer isimleri

Amber,İsviçre taşı,Reçine taşı gibi isimleri vardır.
Poretakalımsı sarı,sarı,Kırmızımtrak olurlar.
Çizgi rengi beyaz,saydam,yarı saydam,opak  görünümlüdür.
Özdeşleştiği hayvan:Böcek
Özdeşleştiği burç:İkizler,Boğa,Aslan,Terazi,Kova
Özdeşleştiği çakra:Bütün çakralar,özellikle dalak
Özdeşleştiği  unsur:Hava
Çıkarıldığı başlıca ülkeler:Baltık Denizi,Burma,Lübnan,Almanya,Kanada

Antik çağlardan  beri  toplumlar  ve kültürleri  kehribardan çok etkilenmişlerdir. Kehribar özellikleri nedeniyle insanların kalbinde mistik bir yer edinmiştir.Yakıldığında güzel reçine kokusu verdiği için, Aztek ve Maya medeniyetlerinde süs taşı olmasının yanında dini törenlerde tütsü ve buhurdan olarak kullanılmıştır. Etrüsklerde, tanrı ve tanrıçalarını kehribardan tasvir ettiler.
3600 yıl önce kurulmuş Miken medeniyeti de, 3000 yıl önce Lübnan da kehribar arayan Asurlular da, Mezopotamya, Mısır, Yunan, Roma, Fenikeliler, Etrüskler, Venedikliler, Keltler de "Kuzeyin Güneş Işığının" (Sunbeam of The North) büyüsüne kapılmışlardır. Bu dönemlerde kehribara talep fiyatları öyle yükseltmiş ki, bir parça kehribar canlı bir köleden daha değerli sayılmıştır. Fenikeliler kehribar temini için deniz yoluyla bugünkü Danimarka nın batı sahillerine seyehat ediyorlardı.
Taş devrinden başlıyarak kehribar ticari malzeme olarak kabul görmüş ve takas ürünü olarak değerlendirilmiştir. Romalılar ve yunanlar şarap, yağ, tuz, ipek, bronz ve altın vererek karşılığında kehribar alıyorlardı.
Orta Amerika, Meksika da kehribar 5000 yıldan beri bilinmekte olup, süstaşı olarak kullanımının yanında, stresi, üzüntüyü yok eden bir ilaç olarak kabul edilmiştir.   
İki çeşidi vardır.Birincisi sarı veya içinde kırmızı bulunan sarı(portakal),yani kehribar rengindedir.
Bünyesinde böcekler  vaya böcek görünümlü ipliksi maddeler ve hava kabarcıkları bulunur.Sürtme ile elektriklenir ve ufak parçaları toplar.
İkincisi ise donuk sarı renktedir.Eskitilmiş kehribar  olarakda bilinir.Bedenle teması halinde vücuda sıcaklık yayar.Ayrıca, saydam  olmayan cinside bulunur.Buna en iyi örnek Oltu taşıdır.
Gerçek kehribar  yakıldığında, çevreye çam kokusu yayılır.
Yapay  kehribar,plastik,cam,sentetik çam sakızı veya fosilleşmemiş  doğal çam sakızından  imal edilir ve petrol  ürünleri ile  renklendirilir.
Sağlam kalmış böcek görüntüleri de  sahte olduğunun  kanıtıdır.
Yapay kehribar, içindeki  bol hava kabarcıkları ile,yeşil,kırmızı,mavi, mor ve siyahımsı renkelri ile tanınabilir.
Çok ağır (cam) veya  çok hafif (sentetik) olması da  tanınmasına yardımcı olur.Vücudun dokunduğu  kısımda terleme ile  karışık kaşıntı oluşturması da  yapay amberin  ayırt edici bir özelliğidir.

KEHRİBARIN YARARLARI:
*Gerdanlık  olarak kullanılırsa boğaz ve troid bezi enfeksiyonlarını  yok eder, guatırı önler, oluşmuşsa  önce büyümesini  durdurur ve sonra küçülterek ortadan kaldırır.
*Kulak ağrılarını iyileştirir.
*Böbrek mesane ve dalağı temizler.

*Astım bronşit ve gibi solunum yoları rahatsızlıklarını önler,oluşmuşsa iyileştirir.
*Enfeksiyonun yayılmasını   önler.
*Ağrı (sancı) bulunan  beden bölümlerine sürüldüğünde  ağrıyı azaltır.Özellikle  romatizmal ağrılarda  etkilidir.
*Özellikle sol el veya  bilekte bulunduğunda  vücutta elektrik yığılmasına  engel olur,böylece depresyonu engeller.
*Sindirim sisteminin,özellikle bağırsakların  düzenli çalışmasını sağlar.
*Sindirim sistemini güçlendirir,kemik iliği  eksikliklerine karşı şifalıdır.
*İlk bakışı çektiği için,göz değmesine karşı koruyucu etki sağlar.
*Bedeni sağlıklı tutarak kişiye  canlılık ve  hayattan hoşnutluk  hissi verir.Hayatın ağır yükünü hafifletir. Depresyona  ve intihara eğimli  olanlar için yararlıdır.
*Ruhsal sağlığı korur,melankolik  ruh halini önler,bulunduğu ortamdaki olumsuz  olumsuz havayı emerek yok eder,negatif enerjiyi pozitif  enerjiye  çevirerek  rahatlama hissi verir.
*Akıl ve zekayı uyandırıp harekete geçirir,doğru kara vermekte yardımcı olur.

*Çakraları olumsuz enerjiden temizler.

Hiç yorum yok: