20 Aralık 2016 Salı

Öfkeden kaynaklanan stres hormonu artışları da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir


Öfkeden kaynaklanan stres hormonu artışları da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir

İnsanlar ‘pardon’ diyebilse
Moral derken, bir yandan da ne çabuk strese ve gereksiz sinirlenebil-diğimiz dikkatimi çekti. Tatilden dönüş erken başladığında, İstanbul’da trafik de keşmekeş olmaya zamanından önce başladı. Ben de İntermed’deki penceremden, Nişantaşı köşesinde karşı tarafın yolunu gaddarca tıkayan ve inanılmaz bir şekilde kendilerini haklı gören sürücülerin, yollarını tıkadıkları kişilerle kavgalarını seyretmeye başladım zamanından önce.
Halbuki dövecekmiş gibi elleriyle acayip hareketler yapacaklarına, gülümseyip “pardon” diyebilse insanlar haksız olduklarında. Ne hoş olurdu. Niye bu öfke, yazık değil mi hem kendimize, hem de karşımızdakilere?
Yaşamın bir parçası
Hayatımızda öfkelenmek için binlerce neden bulabiliriz. Trafik kurallarına uymayan sürücülerden, ayakkabınızın altına yapışan sakıza, yemek siparişinin gecikmesinden bilgisayarın bozulmasına birçok olay karşısında öfkelenmek çoğumuz için yaşamın doğal bir parçası gibidir. Kuşkusuz herkesin öfkelenme eşiği farklıdır. Kimimiz bir kıvılcımla patlarken kimimiz için de bardağı taşıran son bir damla vardır. Ama sonuçta öfke herkesin zaman zaman dışa vurduğu bir insanlık durumu. Öfke belki sosyal yaşamda bir evliliğin bitmesine, bir iş kaybına veya ciddi yasal sorunlara neden olabilir, ama kesin olan bir şey var ki, uzun süreli ve tekrarlayan öfke hali sağlığa ciddi zararlar verebilir.
Ya savaş ya kaç
Bunların genel anlamı, vücudunuzun yoğun bir fiziksel aktiviteye hazırlanmak için “vites değiştirmesidir”; yani “ya savaş, ya da kaç” yanıtının “savaş” bölümüdür. Stresli bir duruma maruz kaldığımızda vücudumuz savaşmaya ya da kaçmaya hazırlanır. Hastalık ve öfke arasında bağlantı kuran birçok çalışma var. 13 bini aşkın kişide yapılan büyük bir çalışmada öfke düzeyleri yüksek, ama kan basıncı normal olan insanlarda kalp krizi riskinin daha fazla olduğu bulunmuş. En öfkeli kişilerde kalp krizi olasılığı öfke düzeyi en düşük olanlara göre üç kat daha fazla. Normalde vücudumuzun öfkeye karşı fiziksel reaksiyonu kısa süreli olması amaçlanan bir reaksiyondur, bu reaksiyon, kişinin bir çatışma olasılığı karşısında, yukarıda dediğimiz gibi savaşma ya da kaçma gibi bir eylemi gerçekleştirmesine yarar.
Öfkenin getirdikleri
Öfke acaba sadece bir duygu mudur? “Evet” diyorsanız yanılıyorsunuz. Öfke aslında hem psikolojik, hem de fizyolojik yönleri olan bir durum. Trafikte veya futbol maçı izlerken öfkeye kapıldığınızda, sinir sisteminiz bir dizi biyolojik reaksiyonu tetikler:
-Kortizol gibi hormonların düzeyi artar.
- Solunumunuz hızlanır.
- Nabzınız hızlanır.
- Tansiyonunuz yükselir.
- Terlemeye başlarsınız.
- Gözbebekleriniz genişler.
Sağlığa da çevreye de zarar 
Oysa öfkenin tetiklediği bu hormonal patlama hali çok sık veya devamlı olarak tekrarlanırsa, bunun uzun dönemli etkileri olabilir. Öfkeden kaynaklanan stres hormonu artışları ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu hormonlar iltihaba neden olan ve kalp damar hastalığı riskini artıran C-reaktif protein düzeylerini de artırabilir. Öfke, kalp ritminde elektriksel bozukluklara da yol açabilmektedir.
Yerine göre sudan sebeplerle oluşan öfke sağlığımıza da, çevremize de zarar. Bu nedenle eğer öfkeniz çevrenizdekileri ve en önemlisi sizi de rahatsız ediyorsa, bu konuyu doktorunuzla görüşün, onun önerdiği bir psikiyatr doktordan profesyonel yardım almanız, inanın sağlığınıza yıllar kazandırabilir.


ÖFKELENDİĞİNİZDE BİR BARDAK SU İÇİN


Öfkemiz hiç farkında olmadan bizleri nasıl zehirliyor? İnsan öfkelendiğinde kanın beyne akmasının, beyin damarlarındaki basıncı arttırıyor. Bu durumda kandaki zehir oranı en üst seviyeye ulaşıyor.İşte öfkeye vücudun tepkisi…Uzmanlar, insanın öfkelendiğinde kanın beyne akmasının, beyin damarlarındaki basıncı arttırdığını, bu durumda kandaki zehir oranının en üst seviyeye ulaşırken kandaki oksijen oranının da düşerek beyin hücrelerinin yaşlanmasına yol açtığını belirtti.
BİR BARDAK SU İÇİN
Öfkenin vücuttaki katekolamin adlı maddenin salgılanmasına neden olduğuna işaret eden uzmanlar, “Bu madde merkezi sinir sistemini olumsuz etkiler ve kandaki şeker oranının artmasıyla yağ asidinin ayrıştırmasını hızlandırır. Bu durumda kan ve karaciğerdeki zehirli maddeler artar.Öfkelendiğinizde bir bardak su için. Su vücut içindeki yağ asidinin vücut dışına atılmasını hızlandırır ve zehri azaltır” dedi.Öfkelenmenin iç salgı sistemini de altüst ettiğini ve tiroid bezinin salgıladığı hormon miktarını arttırdığını belirten uzmanlar, bunun da tiroid bezinin aşırı çalışmasına neden olduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok: