31 Ekim 2016 Pazartesi

IHLAMUR ÇAYI VE FAYDALARI


Botanik Bilgi : Ihlamurgiller familyasındandır. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yasar.

Bilinen Bileşimi : Uçucu yağ, manganez, tanen, ossidaz, saponin, glusid, strol, C vitamini.



Özellilleri : Antispazmodik / spazm çözücü, digestif / hazmettirici, ekspektoran / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, hafif uyuşturucu, sudofirik / terletici, diüretik / idrar söktürücü, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı. 

Faydaları :

Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.

Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarınısını giderir.

Uykusuzluğu giderir.

Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe sahiptir.

Gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur faydalıdır.

İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır.

Vûcut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur.

Göz çapaklanmalarında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılarak çapaklanmayı önler, gözü dinlendirir. (Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın)

Saçlar yıkandığında beslenip kuvvetlenmesini sağlar. (Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin)

Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.

Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.

Kullanım Şekli : Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.

Güzellik İçin : Cildinizde lekeler mi var? Yüzünüzde kırışıklıklar mı oluşmaya başladı?

Kullanım Şekli : 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Kaynamış ve bekletilmiş sıvıyı cildinize sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz.

Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız gaye iyi sonuç alırsınız.

Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yemeklerden sonra siyah çay ya da kahve içme alışkanlığınız varsa bunların yerine ıhlamur çayı içerek hem sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını hem de ruhsal olarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ihlamur çayı hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Yemeklerden sonra günde 3 kere ıhlamur çayı içebilirsiniz.

UYARI : Fazlası iç organlara ve beyne zarar verir.

Ihlamurun Zararları: Şimdiye kadar yapılan hiçbir araştırma ıhlamurun direkt olarak sağlığa herhangi bir zararının olduğunu ortaya koymamıştır. Sadece aşırı tüketilmesi ve yanlış kullanılması durumunda bazı yan etkileri olabilmektedir.


Bunlar;
Çok fazla ve geç saatlerde tüketilmesi uykusuzluğa neden olabilir.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır.
Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir.
Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir. Haşlanmış ıhlamurun terlemeye yardımcı olduğuna dair genel bir kanaat vardır. Halbuki ıhlamur sıcaklığının yoğunluğu yemek borusu ve ağız içine zarar verebilir.


Hiç yorum yok: