19 Aralık 2016 Pazartesi

Kabızlık: Çözmenin 6 yolu

Kabızlık: Çözmenin 6 yolu

Genel ve komplike vakaların tedavisi
Karnınız şişti ve kilitlendiniz. Tuvalette boşuna çabalıyorsunuz-ya da sancı çekiyorsunuz. Kabızsınız.
Kabızlık sık görülür. Bazen stresten kaynaklanır. Bazen kötü beslenme ya da kötü yaşam tarzı etkili olur. Yine de çoğu zaman doktor müdahalesini gerektiren tıbbi bir durum olarak karşımıza çıkar.
Kabızlığınız tipik bir durum da olsa daha ciddi de olsa yine de rahatlayabilirsiniz. Önemli olan nasıl rahatlayacağınızdır.
1. Çoğu kişi için çözüm basittir
Çoğu zaman kabızlık, doğru yiyecekleri yememenizden, yeterince su içmemenizden ve yeterince hareket etmemenizden kaynaklanır. Öyleyse kurallar belli: Daha fazla hareket et, daha fazla su iç, ve büyük tuvaletinizi yumuşatmak için diyetine biraz lif ekle. Bazı hastalarım bağırsaktaki bakterinin yapısını değiştiren probiyotikler alarak da başarılı oldular.

2. Kalın bağırsaklarınızı hareketlendirmek için zaman ayırın

Bu kulağa basit gelebilir, ama insanlar tuvalet zamanlarına her zaman öncelik vermezler.  Kahvaltı için daha erken kalkmaya calisin ve sonra bağırsaklarınızı harekete geçirin. Yedikleriniz tuvalete çıkma ihtiyacını teşvik edebilir ve kendi banyonuz daha rahat olabilir. Yine de zorunluluk hissettiğinizde halka açık tuvaletleri kullanmaktan da kaçınmayın. Bağırsak hareketlerini ertelemek kabızlığı daha kotu hale getirebilir.

3. Diyet tablonuza bakın

Diyetinizde büyük bir değişiklik mi yaptınız? Yiyeceklerinizde yaptığınız köklü değişiklikler kabızlığa neden olabilir. Örneğin, diyetinizdeki tüm yağı aniden keserseniz tıkanıp kalmak çok kolaydır. Bu tamamen protein alıp hiç yağ almayan ağırlık çalışan kişilerde olabilir. Yeme bozukluğu olanlarda da görülebilir. Yağı abartmak istemezsiniz ama bağırsaklarınızdakilerin hareket etmesi için birazına ihtiyacınız vardır.

4. Ne zaman doktora gitmelisiniz

Basit değişiklikler bazen yeterli olmaz. Kabızlığınız eğer kısa süreli bir meseleden daha fazlasıysa, tedavilere yanıt vermiyorsa ve haftalarca sürüyorsa daha ciddi tıbbi sorunlar yaşamamak için kontrolden geçin. Kronik kabızlık, yüksek tiroid, kalsiyum fazlalığı, çölyak hastalığı ya da hassas bağırsak sendromu gibi durumların işareti olabilir. Baş dönmesi, halsizlik, kramp veya kasılmalar varsa bir profesyoneli görmek özellikle önemlidir.

5. Lif her zaman doğru olmayabilir

Pek çok kişide lifler ise yarar ama hepsinde değil. Eğer lifli besinler sizi öncekinden daha kotu şişirir ve tıkarsa bu bir çok anlama gelebilir. Örneğin “yavaş geçen kabızlık”ta bağırsakların dışkıyı hızlı hareket ettiremediği durumda lifler orada sadece öylece kalır ve kendinizi daha kotu hissetmenize yol açar. Uzun lafın kısası: Lif kötü yapıyorsa daha fazla almayın. Yardım alın.

6. Kabızlığınız ciddiyse yapabilecekleriniz

Yavaş hareket eden ya da hassas bağırsak sendromu olanlar için bir reçete yoktur ama yine de tedavi edebilirsiniz. Doktorların yazabileceği birçok bağırsak yumuşatıcı ve hareket artırıcı ilaç vardır. Bazen evde uygulanan tedaviler de rahatlatıcı olabilir; bağırsakları yağlamak için diyetteki sebze ve mineral yağları artırmak gibi. Çölyak hastalığı ve buğday duyarlılığı olanlar için glüteni kesmek hayati önem taşır. 
Sözün özü: Önce basit tedavileri deneyin, ise yaramazsa boşuna acı çekmeyin. Bir doktora görünün – ve bağırsaklarınızı yeniden çalıştırmak için neler yapılabileceğini öğrenin.

Tuvalete çıkmak için ihtiyaç uzun süreli ertelenmemelidir. Çoğu insan yemekten ve özellikle de kahvaltıdan yaklaşık 30 dakika sonra dışkılama ihtiyacı hisseder. Düzenli egzersiz yapmak kalın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasında son derece önemlidir. Lifli gıdaların ve sıvı alımının artırılması dışkının yumuşak olması ve dışkılama refleksinin daha kolay uyanması açısından son derece önemlidir. Kabızlık sorunu yaşayan bir kişinin mutlaka aşağıdaki şikayetler söz konusu olduğunda mutlaka İç Hastalıkları Uzmanına başvurmasını gerekmektedir.

-Kabızlık sorununun basit önlemlere ve ilaç tedavisine cevap vermemesi
-Dışkıda kan görülmesi
-Dışkılamanın ileri derecede ağrılı olması
-Kabızlık ve ishal ataklarının birbirini takip etmesi
-Kabızlıkla beraber vücutta bir sorun olabileceğini düşündüren başka belirti ve bulguların olması
Bu tür durumlarda İç Hastalıkları Uzmanı yaptığı değerlendirme sonrası direkt tedaviye başlayabilir, bazı ileri incelemelerin yapılmasını isteyebilir.

Hiç yorum yok: