Yaptığınız Diyetin Hiçbir işe Yaramadığını Gösteren 7 İşaret
Kötü saçtan, hafıza güçlüğüne
Kötü diyetin işaretlerini bulmak için bel çevrenizden daha fazlasına bakın.
Tabi ki, kilo alımı - ya da kilo kaybedememe – vücudunuza ne aldığınıza bakmanız gerektiği konusunda işaretler veriyor olabilir. Ama kanıtlar gösterdi ki pek çok diğer sağlık sorunlarının kökleri besin yetersizliklerine neden olan zayıf yeme alışkanlıklarıdır.
Aşağıdaki 7 alışkanlığı inceleyin ve zamanda daha dikkat etmeye çalışın. Büyük ihtimalle bir gün bile sürmez.
Saçınız püskül gibiyse
Organlarınızın düzgün çalışmak için yeterli besine ihtiyacı vardır. Ve sağlıklı saç folikülleri de bir istisna değildir. Sizi çok aç bırakan diyetler şiddetli protein-enerji düşüklüğüne neden olarak kolay kırılan saçlara – ya da daha kötüsü saçınızın dökülmesine sebep olur. Çalışmalar protein, gerekli yağlı asitlerden, ve Vitamin C, çinko ve demir gibi besinlerden yoksun olan diyetlerin saç kaybı, saç incelmesi ya da pigment kaybı ile ilişkilendirildiğini gösterir.
Cildiniz erken yaşlandıysa
Yaşlanmak kaçınılmazdır. Ancak gelişen vücutta yapılan araştırmalar besin değeri yüksek bir diyetin cilt sağlığını artırdığını ve cilt yaşlanmasını ertelediğini gösterdi. 2012de yapılan bir sistematik değerlendirme, Vitamin A, C, D ve E –anahtar antioksidanlara ve flavonoidlere ek olarak- yönünden zengin bir diyetin cilde yararlı etkileri olduğunu ortaya koydu. Bu yararları almak ve daha genç bir görünüme sahip olmak için günde beş ya da daha fazla sebze ve meyve yiyin.
Ağız Sağlığınız bir felaketse
Şişmiş ya da kanayan damaklar ve dolgular, kötü bir diyetin belirtileridir. Fazla şeker diş çürüklerinin en büyük suçlusudur. Eğer kendisini dolgu için dişçi koltuğunda çok fazla buluyorsanız, ne kadar sık şekerli içecekler ve yiyecekler tükettiğinize bakın. Dahası, şişmiş ya da kanayan damaklar çoğu zaman C vitamini eksikliğine işaret eder. Çilek, domates, lifli yeşil sebzeler ve patates ile C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.
Beyniniz eskisi kadar canlı değilse
Konsantrasyon ya da hatırlama güçlüğü mü çekiyorsunuz? Yorgunluktan mı müzdaripsiniz? Beyninizin en iyi performansı sergilemesi için iyi besin almaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle suçlanacak şey beslenme şekliniz olabilir. Yeterli omega 3 yönünden doymuş yağ asitleri tüketmek özellikle önemlidir; bu hayatın her aşamasında zihinsel gelişime katkıda bulunur. Diyetinize yeterli derecede omega 3 eklemek için, cevizler, keten tohumu, balık yağı ya da somon içeren yiyecekler seçin.
Sindirim zorluğu çekiyorsanız
İshal ve kabızlığın her ikisi de yeterli lifli yiyecek almıyorsanız ortaya çıkabilir. Maalesef günümüzde çoğu insan lifli gıdalar yönünden eksik beslenmektedir. – kadınlar için günde 25 gr, erkekler için ise günde 38 gr lifli gıda tüketilmeli. Eğer sindirim güçlüğünden bıktıysanız, fındık, çekirdek ve taze sebze ve meyvenin yanı sıra siyah pirinç ve yulaf gibi daha fazla tam tahıllı gıdalar tüketerek lif alımını artırmaya bakın.
İyileşemiyorsanız
Bir sıyrık, kesik ya da daha büyük bir yaranın hızlıca ve düzgün şekilde iyileşmesi için yeterli miktarda besin gerekir. Yavaş iyileşiyorsanız, suçlanacak şey kötü beslenmeniz olabilir. Kötü diyetler yeni dokuların gücünü, iyileşme süresini ve vücudun yara üzerine oluşabilecek her türlü enfeksiyona karşı savaşmasını etkiler. Araştırmalar yetersiz kalori, protein ve besin alımı özellikle yaraların düzgün iyileşmesi için önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme üzerine odaklanın. Bağışıklık sisteminiz size teşekkür edecek.
Kolay hasta oluyorsanız
Zayıf beslenme alışkanlıkları, bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve hastalık ve enfeksiyonlara olanak sağlar. Eğer sürekli bu hava altındaysanız, daha besin yönünden zengin yiyeceklerden faydalanabilirsiniz. İyi beslenme, düşük bağışıklık sistemini güçlendirmenize yardımcı olur. A, C ve E vitamini ile çinko, selenyum,demir ve folik asit yönünden zengin yiyecekler seçin. Taze sebze, meyve ve tam tahım tüketiminizi – özellikle turunçgiller, lifli yeşillikler, patlamış mısır (ekstra yaz ve tuzdan kaçının) ve siyah pirinç- artırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder