19 Aralık 2016 Pazartesi

TİROİD PROBLEMİNİZ VARSA NE YEDİĞİNİZİ BİLİN VE YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN



Tiroid Nedir ?
Tiroid, bir hastalık ismi değildir. Tiroid, herkeste bulunan bir organdır. Hormon üretir ve kanımıza verir. Bu hormon ise vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Ömür boyunca bu hormona ihtiyaç duyarız. Bu hormonun adı "tiroksin" dir. Tiroksin, vücudumuzda T3 ve T4 şeklinde bulunur.  Tiroid, boğazımızda ön tarafta, adem elması ismi verilen çıkıntının hemen altında yerleşmiştir. Karşıdan görünümü "U" harfine benzer. Tiroidin sağ ve solunda kalpten temiz kanı beyine taşıyan şah damarı olarak isimlendirdiğimiz ana atar damarlarımız ve bunların dış tarafında da beyinden kullanılmış kanı kalbe getiren toplardamarlarımız vardır.
Tiroid'in arka iç yüzüne gömülü ve yapışık, 4 tane, mercimek tanesi büyüklüğünde, kalsiyum bezesi (paratiroid bezeleri) vardır. Bu kalsiyum bezelerinin sayısı 1 ile 6 arasında değişebilir. Tiroid'in ameliyatlarında, kaçınılmaz olarak, bu kalsiyum bezelerinin de biri veya birkaçı veya hepsi çıkarılıp alınabilir. Bu durumda hastanın ömür boyunca kalsiyum ve destekleyici başka ilaçlar da kullanması gerekir. Aksi halde, ameliyat sonrasında kemik erimesi hızlanır. 
Tiroid hastaları durumlarını yiyecekler ile kontrol edemezler. Fakat yanlış yiyecekleri yemek ve yanlış gıdalar almak problemin nedeni olabilir.
Tamamen kaçınamasalar bile tiroid hastalarının dikkat etmesi gereken yiyecekler arasında soya, iyot ve selenyum gibi besin öğeleri vardır. Bu besinler hastalığı tetikleyerek daha ileri bir seviyeye getirebilir.  Bu nedenle tiroid hastalarının bazı gıdalardan uzak durmaları gerekir.

Tiroid hastaları bu yiyecekleri kısıtlamalılar mı?
Soya? Eğer hipotiroidiniz varsa, evet. Fazla soya tüketmek, sadece hipotiroidi olan hastalar için tiroid bezleri yeterli tiroit hormonu üretmediğinden sorun yaratabilir. Ana problem soyanın bu gibi hastaların aldığı hormonların emilimini engellemesidir. Bazı araştırmalar, tiroid hormonu aldıktan sonraki bir saat içinde fazla miktarda soya tüketen ya da soya sütü içen hastalarda emilimin etkilendiğini kanıtlanmıştır. Pek çok hasta düzenli bir hayat sürmek için bu hormonları kullanır.
Genelde uzmanlar sınırda tiroidi olan hastalara ve tiroid fonksiyonlarını korumak isteyenlere her gün soya tüketmemelerini öneriyor. İçinde soya içeren yiyecekleri tüketmeyin.
Turp, karnabahar ve kök sebzeleri? Hayır. Turp ve karnabaharın bazen tiroid problemlerine neden olduğu düşünülüyor. Ama durum aslında bu değil. Bunlar beslenmeniz için ne tür tiroid sorununuz olursa olsun iyi yiyeceklerdir.

Tiroid hastaları bu yiyecekleri yemekten kaçınmalı mı?
İyot? Evet. Hiper ya da hidro tiroidiniz varsa iyottan kaçınmalısınız. İyotlu gıdaların etkisi kişiden kişiye değişebilir. Tiroidinizi aşırı hormon üretmesi için ya da daha az hormon üretmesi için tetikleyebilir.
Bazı alternatif ilaç siteleri ya da doktorlar iyotun hastalığınız için iyi olduğunu söyleyebilir. Ama iyot almaması gereken biri varsa o da tiroid hastalarıdır.
Bu gibi iddialar dünyadaki bir numaralı tiroid hastalığı sebebinin iyot yetersizliği olmasıdır. Ama diyetinin içinde zaten iyot bulunan bizim gibi ülkeler için geçerli değildir.
Doktorlar hastalarını günlük yiyeceklerini yerken endişelenmemeleri konusunda uyarıyor. Bunun sizin için sorun oluşturması için dünya kadar yemeniz gerekli. Bu her şeyi iyotsuz yiyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sadece aşırısından kaçınmalısınız. İyodin içeren gıdaları tüketirken dikkatli olun.
Selenyum? Hayır. Ama günlük 200 miligramdan fazla tüketmeyin. Bu besin süper marketlerde bulabileceğiniz türde bir şey değildir. Doktorunuzun yazabileceği bir alternatif ilaçtır. Aşırıya kaçmadığınız sürece, yani sınırı günlük 200 miligramda tuttuğunuz sürece tüketebilirsiniz.
Tiroid Hastalarının Yememesi Gerekenler
Tiroid hastalarının beslenme alışkanlılarına oldukça dikkat etmeleri gerekir. Tiroid hastalığı ülkemizde oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Bu nedenle bazen önemsenmemektedir. Fakat tiroid hastalarının uzak durması gereken bazı besinler vardır.
Kelp gibi yosunların tüketiminde dikkatli olmalısınız.
* Sarmısak, su teresi ve yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz. Bu besinler tiroid hastalarının yememesi gerekenler arasındadır.
* Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler) aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızıturp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.
* Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
* Yer fıstığı, çam fıstığı ve darı tüketimlerinde de dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.
* Diyetinizle; ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarımsak) aldığınızdan emin olmalısınız.
* Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.
* Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.
* E, A ve C Vitamini'ni yeterli miktarlarda aldığınıza emin olmalısınız.

Hiç yorum yok: