19 Aralık 2016 Pazartesi

Sarımsakın Şaşırtıcı Yararları




Sarımsakın yararları
1. Bağışıklığı arttırır: Deney tüplerinde sarımsakın kanser hücrelerini öldürdüğü görülmüştür ve insanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda da aynı sonuçlara rastlanmıştır. Düzenli olarak sarımsak ve sebze meyve yiyen 41.000 orta yaş kadını ile yapılan  çalışmada kolon kanseri riski yüzde 35 az görülmüştür. Sebebi besin destekleri değil çiğ veya pişmiş sarımsaktır.

2. Antiinflamatuar görevi görür: Sarımsak yağının antiinflamatuar görevi yaptığı tespit edilmiştir. Eklem ya da kaslarınızda şişlik ve iltihap varsa sarımsak yağıyla ovun.
3. Kalp damar sağlığınızı geliştirir: Sarımsakın kolesterol seviyesini yükseltip yükseltmediği konusundaki kanı gündem dışı ancak araştırmalarda damarlarınız ve kan basıncınız üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar kırmızı kan hücrelerinin sarımsağın içindeki sülfürü kan damarlarımızı genişleterek kan basıncının düzenlenmesini kolaylaştıran hidrojen sülfür gazına dönüştürdüğüne inanıyorlar.  Uzmanlar kalp hastalığı riskini azaltmak için günde 4 gram- bir büyük diş- sarımsak yemenizi öneriyorlar.

4. Saç ve cildinizi güzelleştirir: Sarımsaktaki antioksidanlar ve antibakteriyal maddeler akneye neden olan bakterileri öldürerek cildinizi temizler. Bazı veriler, kabarcıklar üzerine çiğ sarımsak sürmenin onları temizlediğini göstermekte. Bununla birlikte cildinizde oluşacak yanma hissine karşı dikkatli olmalısınız.
5. Yiyeceklerinizi korur: Taze sarımsaktaki antibakteriyal maddeler salmonella ve e koli gibi gıda zehirlenmesine yol açan bakterileri öldürür. Siz yine de uygun gıda temizleyicileri ve işleyicileri yerine sarımsak kullanmayın.

Sarımsak tüketimini çoğaltın
Doğranmış sarımsağı sıcak suya koyup çay demleyebilirsiniz ama balla tatlandırmak sarımsaktan alınacak yararı biraz karmaşık hale getirebilir. Onu ısıtmak veya bir tarifin içine eklemek pH dengesini değiştirebilir. Alisinden gelen enzimlerin işe yaraması için birkaç dakika gerekir. O nedenle onu kıymadan, doğramadan ya da ezmeden önce biraz bekletin.  

En fazla faydayı çiğ sarrımsaktan alırsınız. Pişirmek istiyorsanız 60 derecenin üzerinde ısıtmayın. Yüksek ısı alisini öldürür, o nedenle sarımsağı yemeklerinize pişmek üzereyken ekleyin.
Dikkat edilmesi gerekenler
Sarımsağın sağlığa yararları çok fazla, ancak yemeklerinize çok fazla eklemeyin. Fazla tüketmek mideyi rahatsız edebilir, şişkinlik, ishal, ağız ve ter kokusu yapabilir. 

Ayrıca, çok fazla taze ve kuru sarımsak tüketirseniz cildinizde kaşıntı hissi oluşabilir. Cildinize zarar vermemesi için mutfak eldiveni kullanın.

Nadir durumlarda sarımsak katkıları baş ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, kas ağrısı, baş dönmesi ve astım atakları, cilt döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Kan sulandırıcı kullanıyorsanız sarımsak katkıları kanın pıhtılaşmasını dahi zorlaştırarak ilaçların etkisini arttırabilir.

Hiç yorum yok: