5 Nisan 2017 Çarşamba

Chia Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?



Genellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde çok tüketilmesine rağmen, esas yetiştiği yer Meksika’dır. Chia tohumunun içindeki C vitamini bir portakaldan 6 kat daha fazladır. Hiçbir katkı maddesi içermeyen chia tohumu, doğrudan tüketilebiliyor ya da öğütülerek yemeklerde kullanılabiliyor.

Zayıflamada çok yaygın olarak kullanılan chia tohumunun tokluk hissini ciddi oranda artırdığı biliniyor. Ayrıca saç, tırnak, cilt bakımına ve birçok hastalığa pek çok faydası mevcuttur. A, B, D ve E vitaminlerini içeren chia tohumu bunlardan başka; demir, kalsiyum, magnezyum ve iyot gibi mineralleri de bünyesinde barındırıyor.

Chia tohumu; güneş görmeyen yerde saklanmalı, soğuk yerde muhafaza edilmeli, gerekirse buzdolabına konulmalıdır. İnternetten sipariş vermek yerine aktardan almak daha sağlıklı olacaktır.



Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Nedir?Nanegiller familyasından olan chia tohumu (çiya tohumu), Salvia Hispanica adında bir bitkiden elde ediliyor. Meksika, Güney Amerika, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelerde yetişmektedir. Chia çekirdeğinin tohumu, yoğun bir şekilde lif, yağ, protein ve omega 3 yağ asitleri barındırıyor. Yüksek oranda protein içerdiğinden, et ve balık gibi gıdaların yerini tutabiliyor. Chia tohumunun son yıllarda adının sıkça duyulmasındaki en büyük etken ise, zayıflatma özelliği. Tok tutan chia tohumu zayıflamak isteyenlerin ilgisini çekmeyi başararak, birçok diyet listesinde yerini aldı. Chia tohumu hakkında açıklama yapan uzmanlar; 7 gün boyunca, her gün 25 gr chia tohumu tüketen birinin, vücudundaki omega 3 yağ asitleri seviyesinin arttığını ve düzene girdiğini belirtiyor.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?Zayıflamak için tercih edilen chia tohumu, yapılan diyetin yanında ek olarak uygulanabilir. Tek başına kullanıldığı zaman işe yaramayabilir. Meyve sularının içerisine konularak içilebilir ya da yapılan bir yemeğin içine karıştırılarak tüketilebilir. Ancak meyve suyunun taze sıkılmış olması önemlidir. Bunlardan başka, bir bardak su içerisine koyduğunuz bir yemek kaşığı chia tohumunu yarım saat bekletip, suyu içebilirsiniz. Uzmanlar günde tüketilmesi gereken ideal miktarın 1-2 yemek kaşığı olduğunu belirtiyor.

Chia tohumu, vejetaryenler, spor yapanlar, zayıflamak isteyenler, diyabet hastaları tarafından rahatlıkla tüketiliyor. Kullanılma alanı oldukça geniştir. Salatalara, yapılan tatlılara, hamur işi ürünlerine, yoğurda, mısır gevreğine doğrudan eklenebilir. Çorbaların ya da sulu yemeklerin koyulaşması için chia tohumunun öğütülmüş hali tercih edilmelidir. Genellikle kahvaltı öğünlerinde tüketmek faydasını daha da artırır. Doğrudan tüketilmek isteniyorsa da, 1 tatlı kaşığı chia tohumu, fincandaki suya atılıp, 20-30 dakika bekletilir ve öğünlerden en az 15 dakika öncesinde içilmelidir. Chia tohumu badem sütüyle karıştırılarak da tüketilebilir.

Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, enerji verici bir bitkidir.
Zayıflamak için kullanılmasındaki en büyük etkisi midede yer alan karbonhidratın parçalanma hızını yavaşlatması ve kan şekerini dengede tutarak, acıkmayı geciktirmesidir. Böylelikle spor ya da egzersiz yaparken kişinin halsizleşmesini önler. Ayrıca yüksek oranda içerdiği lif ile diyete yardımcı olur.
Chia tohumunun bir diğer özelliği ise, su tutucu olmasıdır.
Antioksidan içeren tohum, vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle hassas bünyeye sahip olanların kesinlikle kullanması gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bunları bilmelisiniz.
Kışın gelmesiyle birlikte grip, nezle gibi birçok hastalık da çoğalıyor. Chia tohumu bu hastalıklara karşı direnç geliştirmenizi sağlar.
Düzenli tüketilen chia tohumu içerdiği C vitamini ile hastalıkları önlerken, günlük kalsiyum ihtiyacının büyük kısmını karşılar.
Chia tohumu bulundurduğu demir oranıyla kansızlık sorununa çözüm bulurken, kan şekerini dengelediği için diyabet hastaları tarafından da kullanılması yararlı olabilir.
Cilt güzelleştirmede, saç uzatmasında ve bakımında, kırılan tırnakların güçlenmesinde çok etkilidir.
Kalp rahatsızlıklarını önler.
Beyni geliştirir.
İçerdiği kalsiyumla kemikleri güçlendirir.
Kabızlığı önler, hazımsızlığı giderir.
Gluten içermediğinden çölyak hastalıkları için kullanımı uygundur. Çölyak hastalığı hakkında bilgi almak için tıklayın.
Antioksidandır, vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Hücre yenilenmesine yardımcı olduğundan, yaşlanmayı geciktirir.
Chia Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?

Chia Tohumunun Yan Etkileri Nelerdir?
Chia tohumu ölçüsünden fazla tüketildiğinde şişkinliğe sebep olur. Verilen ölçülere uyularak tüketilmediği takdirde erkeklerde prostat kanserini tetikler. Emziren anneler ve hamile kadınların chia tohumu kullanması, hem anne adayları, hem de bebek sağlığı için riskli olabilir. Vücudun bağışıklık kazanması için kullandıktan bir süre sonra birkaç gün ara verilmesi daha faydalıdır. Chia tohumu ilaç ile birlikte kullanıldığı takdirde, bünyeyi olumsuz yönde etkileyebilir.

Düzenli ilaç kullanan kişilerin, chia tohumunu kullanmadan önce doktoruna danışmaları gereklidir. Ağızda ve boğazda şişme, mide bulantısı, kusma, deri dökülmesi ya da pullanması, nefes daralması, göz sulanması gibi belirtiler olduğu takdirde, chia tohumu tüketiminin derhal bırakılması gerekir. Chia tohumunun bağımlılık yapma oranının yüksek olduğu da, hakkında yapılan araştırmalarda çıkan diğer bir yan etkisidir.


Kaynak;

Chia Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri ...

Hiç yorum yok: