26 Şubat 2015 Perşembe

Sarı Kantaron Çayı




Sarı kantaron çayı nasıl hazırlanır? Sarı kantaron çayını hazırlamadan önce sarı kantaron nedir ve nelere faydası vardır bir göz atalım. Öncelikle sarı kantaron bitkisi pek çok hastalığın tedavisinde alternatif iyileştirici olarak tercih edilmektedir. Özellikle her yerde yetişmesi mümkün olan sarı kantaron bitkisi çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika da yetiştirilmekte ve ticari olarak da satışı gerçekleşmektedir. Ülkemizde çoğunlukla yeşillik alanların daha çok olduğu bölgelerde yetişen sarı kantaron bitkisi, her hangi bir bakım gerektirmeksizin yetişip çoğalmaktadır.

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sarı kantaron çayını hazırlamak için gerekli olan malzemeler, 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ve 1,5 su bardağı sıcak su... İlk olarak suyu bir demlik veya ısıtıcının içerisine alıp kaynatalım. Su bir taşım kaynadıktan sonra ocağın üzerinden indirelim. Kurutulmuş olan sarı kantaron bitkisinden bir su bardağının içerisine 3 çay kaşığı ilave edelim ve bitkinin üzerine de kaynamış olan suyu ilave edip bardağı ağzını bir kapak ile kapatalım.
Bu şekilde sarı kantaron çayını yaklaşık 5-6 dakika kadar demlemeye bırakalım ve sürenin ardından afiyetle tüketelim. Arzu ederseniz sarı kantaron çayınızın içerisine bir kaç damla limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayının Sağlık İçin Faydaları
  • Ülser ve gastrit sorunu olan kişiler sarı kantaron çayı oldukça faydalıdır. Faydasından yararlanmak için ise günde bir su bardağı ölçüsünde sarı kantaron çayı içilmesi yeterli olacaktır.
  • İştah açıcı özelliği vardır ve gün boyu kendinizi dinç hissetmenize yol açar.
  • Vücuda kuvvet verdiği gibi kas gevşetici özelliği de vardır ve olası kramp sorunlarına iyi gelir. 
  • Sarı kantaron çayının ateş düşürücü etkisi fazladır ve yüksek ateşi olan kişilerin iyileşmesinde fayda sağlar.
  • Bronşit hastalığına iyi geldiği gibi bronşların açılmasında da faydalı bir çaydır.
  • Bağırsak kurtları diye adlandırılan tenya ve solucanların düşürülmesinde faydalıdır. Aynı zamanda günlük olarak tüketilen sarı kantaron çayı, bağırsak hastalıklarına ve bağırsak iltihaplanmasına karşı kişileri korur.
  • Menopoz döneminde pek çok bayan da görülen ateşlenme ve terleme sorunlarını giderir. Ayrıca kadın hastalıklarına karşı da koruyucu özelliği vardır.
  • Nezle, grip ve soğuk algınlığının giderilmesinde sarı kantaron çayı etkilidir. 
  • Zona hastalığın iyileşme sürecinde sarı kantaron çayı önemli etkilere sahiptir. 
  • İdrar yolu iltihaplarının giderilmesinde faydalıdır ve böbrek hastalıklarına karşı kişileri korur. 
Sarı Kantaron Çayını Hazırlarken Dikkat Edilecek unsurlar
  • Öncelikle sarı kantaron bitkisinin kurusundan çay hazırlayacak iseniz bitkiyi önce bardağın içerisine ilave etmeniz ve üzerine de sıcak suyu boca etmeniz gerekir. Aksi halde suyu önce bitkiyi de sonra ilave ederseniz bitkinin suyun üzerinde kalmasına yol açar ve çözümlenmesini zorlaştırabilirsiniz.
  • Sarı kantaronun üzerine sıcak suyu ilave ettikten sonra bardağın üstünü kapatın ve buharın dışarıya çıkmasını engelleyin. Böylelikle bitkinin bileşenleri açığa daha çabuk çıkacaktır.
  • Su ile çayı buluşturmanın ardından sarı kantaron çayınızı  dakikanın ardından yudumlamaya başlayın. Demlenme sürecini uzatır iseniz faydalarının yok olmasına sebebiyet verebilirsiniz.
  • İlk aşamalarda çayınızı içmekte zorlanır iseniz sarı kantaron çayınıza bir kaç damla limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.
  • Sarı kantaron çayınızı her seferinde taze olarak hazırlamanızı tavsiye eder ve sağlık için fazla beklemiş bitki çaylarını içmemenizi öneririz. 

Hiç yorum yok: