8 Aralık 2016 Perşembe

DUT VE FAYDALARI

Ilıman bölgelerde yetişir ve meyveleri beyaz,kırmızı ve siyahtır.Kök,kabuk ve yemişlerinden faydalanılır. Tartarik ve sitrik asit içerir.
Karadut kök ve gövde kabukları müshil, bağırsak parazitlerini düşürücüdür.
Yaprakları kan şekerini düşürücü özelliklere sahiptir. Meyveleri beyaz ve kara olur.
Karadut Morus Nigra ekşidir.
Dut usaresi çıkarılır. Hekimlikte şurubu,meyveleri ve yaprakları kullanılır. Bileşiminde şekerler,tanen, pektin, organik asitler,karadutta ayrıca cyanin,köklerde müsilaj bulunur.
Karadut reçeli veya marmelatı, ağız ve boğaz hastalıkları ile pamukçukta kullanılır.
FAYDALARI:
Beyaz dut Morus Alba yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut, bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.Müshil olarak kullanılır.Bağırsak parazitlerini düşürür.İdrar artırıcıdır.Ateş düşürücü etkisi vardır.Kandaki şeker seviyesini düşürür. Ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılır. Pamukçukta ve ağız içi iltihaplarda faydalıdır.




Hiç yorum yok: