Erzurum Kadayıf Dolması
Erzurum yöresi ramazan ayı iftar menülerinde ve bayram tatlıları arasında yer alan kadayıf dolması ilk bakışta ağır olur düşüncesi uyandırsa da yumurta aşırı yağ çekmesini önleyeceği için sanıldığından daha uygun bir lezzettir.
Şerbetin hazırlanması: Önce şeker ve su bir tencereye alınır, şeker eriyene kadar karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan beş - on dakika sonra limon suyu sıkılır, bir ,iki taşım kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Kadayıf ne kadar taze ise sarılması o kadar kolay olur. Kullanılan tel kadayıfların çok kalın veya çok ince olması uygun olmaz.
10-15 santim boyutlarında dikdörtgen olacak şekilde bir kadayıf parçası düz bir zemine kadayıfı parçalanmadan serilir. İçerİsine bolca ceviz konularak sarılmaya başlanır. Yaprak sarma sarar gibi rulo şeklinde orta sıkılıkta sarılır. Aşırı sıkı sarılması halinde içinin pişmeyip hamur kalma, gevşek sarılması halinde de atılacakları yağda dağılma tehlikesi vardır. Yarısına gelince kenarları içeri katlanır. Bitiş kısımları altta kalacak şekilde yerleştirilir. Kadayıf bitene kadar aynı muamele tekrar edilir. Ustaları, kadayıf dolmasını avuç içinde dolma sarar tarzda güzelce sararlar.
Yumurtalar çukur ve geniş bir kaseye kırılır ve çırpılır. Sarılan kadayıf dolmalarının her tarafı yumurtaya bulanır. Fazla yumurtanın kadayıfın içine girmemesi için kadayıf elle sıkılmamalıdır. Kadayıf sarmaları temiz bir tabağa dizilir.
Derin bir kızartma kabına sarmaların üzerini geçecek seviyede sıvıyağ konulur, kızdırılır. Hafifçe ve çok kısa bir süre yumurtaya bulanmış kadayıf dolmaları bekletmeden kızgın bol yağa atılır ve nar gibi kızartılır. Yumurtanın fazlasını gidermek üzere elle sıkılmamalıdır.
Kızartılan kadayıf dolmalar ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra soğuk şerbetin içine atılır. Beş dakika kadar şerbette bekletilir. Kevgirle şerbetin içinden alınıp süzülerek servis tabağına konulur. İstenirse üzerine de fındık, fıstık, ceviz, toz Antep fıstığı konulabilir.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder