21 Aralık 2016 Çarşamba

EVDE EKMEK TARİFİ


LEZZETLİ VE SAĞLIKLI BİR EKMEK YAPIMI İÇİN;
  • Karıştırma: En temel malzemelerle oluşturduğumuz ekmeğin başlangıç noktası. Un, su, tuz ve mayadan oluşan ve dünyanın en basit kombinasyonu diyebiliriz. İyice yoğurup mükemmel bir hamur elde etme kısmı.
  • Her zaman ölçüye sadık kalın: Eğer ekmek yapmaya ilk kez başlıyorsanız  tarife bağlı kalın, en azından kötü olduğunda kendinizi değil tarifi suçlayabilirsiniz :) Şaka tabii ki ancak tarif size daha disiplinli çalışmanız konusunda yardımcı olacaktır. 
    Malzemeleri mükemmel bir şekilde karıştırın: Hamurun puf puf, enfes bir kıvama karışması için malzemelerin birbirinin içine girmesi çok önemli. İyice dağılmayan maya ise tam bir baş belası olacaktır. Bu nedenle mayanın dağıldığına, hamurunuzun içinde topaklanma olmadığına ve şekil verirken sizi üzmeyecek kıvama geldiğine emin olun. 
    Beklemekten çekinmeyin: Ekmek yapmak gerçekten bir gününüzü alan bir iş neredeyse. Bu nedenle ona vakit ayırın ve beklemekten çekinmeyin. Çünkü sürekli olarak kabarmasını bekleyeceksiniz. Bir de tabii ki sonrasında pişmesini. Ve hatta yemeyi. Ekmek yapmak iyi yemek yapma prensiplerini tek seferde içinde barındıran bir mesele aslında. Eğer mükemmel bir ekmek yapabiliyorsanız yapamayacağınız yemek yoktur. Sadece sabırlı kalmayı çok iyi bilin. 
    Geniş alanlarla çalışın: Özellikle hamur yoğururken kendinize geniş bir alan açın ve bu alan içinde rahatça çalışın, hareketlerinizi aksatacak herhangi bir şeye izin vermeyin. Hatırlayın, anneannelerimiz kocaman bir "tekne"nin içinde yapardı ekmeği. Boşuna değil, tam anlamıyla rahat bir şekilde hamuru yoğurmak, mayalamak ve lezzetlenmesini sağlamak için. 
    Dilediğinizi ekleyin: Özellikle kuru gıdalardan hepsini dilediğiniz gibi ekleyin ancak abartmamaya özen gösterin. Aksi halde tarifi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Ekmek artık sizin ekmeğiniz, tarifleri kontrol edin, tam buğdaylı yapın, ruşeymli yapın,nasıl istiyorsanız öyle yapın.
    Kabartma ve şekil verme: Hamurun mayalanması için bırakmak ve ardından şekil vererek pişirmeye hazır hale getirmek. Dolu dolu bir ekmek yapmanın en önemli kısmı.
    Pişirme: Fırından çıkarken kokusuna açık kalacağınız ekmeğin katı bir forma kavuştuğu nokta. Ekmeği yemeden bir tık öncesi. 
    Saklama: Özellikle ev yapımı ekmeğin daha uzun süre dayandığını ve alternatifli olarak pek çok tarifte kullanabileceğimizi anladığımız o değerli an.
    Malzemeler
    • 1000 gram un
    • 700 gram su
    • 20 gram tuz
    • 10 gram maya
    Hazırlanışı:
    • İlk olarak suyu ve unu bir araya getirip yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. 
    • Ardından içine maya ve tuzu ekleyip tamamen karışana kadar yoğuruyoruz. Bu işlemi yavaş yavaş ve nazikçe devam ettiriyoruz. 
    • Ellerimizi birazcık yağlayarak hamuru yoğurduğumuz yerden alıp içi yağlanmış bir başka kaba alıyoruz ve üzerini streç film ile sarıyoruz. Oda sıcaklığında 30 dakika bekletiyoruz. 
    • 30 dakika sonrasında hamuru ikiye katlıyoruz ancak çok bastırmamaya dikkat ediyoruz ve 1,5 saat daha kabarmasını bekliyoruz. 
    • Ardından hamurumuzu unlanmış bir çalışma alanına alıyoruz, nazikçe ikiye bölüyor, yuvarlak şekil veriyor ve tekrar üzerlerini kapatıyoruz. Bu kez bir havlu ya da bez kullanabiliriz. 15 dakika tekrar bekliyoruz. 
    • Ardından hamurları bir araya getirip yine yuvarlak bir hamur elde ediyoruz ve bu kez 1,5 saat boyunca buzdolabında bekletiyoruz. 
    • Bu sırada fırını 260 dereceye getiriyoruz ve çıkan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Fırına atıp 15 dakika boyunca pişiyoruz, ardından dereceyi 200 dereceye düşürüp 15 dakika daha pişiriyoruz. 
    • Çıkardığımız ekmeği kesmeden önce 1 saat boyunca bir tel üzerinde soğumasını bekliyoruz. Eğer daha yumuşak olmasını isterseniz ekmeğin üzerini kapatabilirsiniz. 

Hiç yorum yok: