8 Aralık 2016 Perşembe

ŞİFALI ŞERBETLER


BAL ŞERBETİ:
Bir kilo süzme bal ,bir litre sıcak suda eritilir.Buna bal şerbet, denir.Karın ağrısını dindirir.İshali keser,bir bardak içilir.
Kusturulmak istene hastalar için bir bardak bal şerbetine, 2 tatlı kaşığı bal şerbeti koyup erittikten sonra hastaya içirilmeli. Hemen kusturur.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ:
Demirhindi 150 gram
Şeker 600 gram
Su 1,5 litre
Demirhindi su ile kaynatılıp süzülür.Suyuna şeker ilave edilerek biraz kaynatılır. Soğuyunca saklama kaplarına konarak serin bir yerde muhafaza edilir.Bünyeye göre günde 1 fincan veya sabah akşam 1'er fincan içilir.Mide bulantısını giderir.Harareti keser.Mideyi yumuşatır,kabızlığı giderir.Fazla içilirse müshil yerine geçer.

FESLEĞEN ŞERBETİ
Taze fesleğen(reyhan) yaprakları preslenir veya döğülür.Veya mikserden geçirilip suyu çıkarılır.Yarım fincan fesleğen suyu bir su bardağına konur.Üzerine su ve şeker ilave edilerek karıştırılır.Yarım limon sıkılarak içilirse kalp çarpıntısını giderir.İnsana ferahlık verir.Mideyi rahatlatır.İştah açar.

Hiç yorum yok: