Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık süt,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 yumurta akı (sarısı üzerine),
- 1 tatlı kaşığı tuz,
Yapılışı
1-Kaplumbağa poğaça hamurunu hazırlamak için, un ve maya haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırılır.2-Elde edilen karışıma, maya ve ölçülü olarak, azar azar un ilave edilip, yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur.3-Yoğrulan hamurun üzeri örtülüp, ılık bir ortamda mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.4-İç harcını hazırlamak için, beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanoz, bir kase içerisinde karıştırılır.5-Mayalanan hamurdan 1 adet mandalina büyüklüğünde parça kopartılıp yuvarlanır.6-Üzerine parmak uçları ile bastırıp, hafif açılır ve ortasına peynirli, maydanozlu iç harcından koyup kapatılır.7-Kafasını ve ayaklarını yapmak için bir tanesi biraz büyük ( kafası için) olacak şekilde, 5 küçük parça kopartılıp, yuvarlanır ve gövdenin altında sabit durabilmesi için uç kısımları hafif uzatılır.8-Öncelikle hazırlanan peynir dolgulu gövdeler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.9-Daha sonra yuvarlanan küçük parçalar, kafası ve ayaklarını oluşturacak şekilde gövdenin altına yerleştirilir ve hafif bastırılarak hazır edilir.10-Tüm hamur şekillendirildikten sonra, Kaplumbağa poğaça üzerine, fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür.11-Çatalın tersi ile gövdenin üzerine # şeklinde çizgiler çekilir ve kare bir görüntü oluşturması sağlanır.12-Son olarak gözlerine çörek otu batırılıp tamamlanır.13-Hazırlanan kaplumbağa poğaça, önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.14-Fırından alınan poğaçalar, ılındıktan sonra servise sunulur. - Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder