26 Aralık 2016 Pazartesi

NEDEN GAZ OLUŞUR? GAZ GİDERİCİ BESİNLER


NEDEN GAZ OLUŞUR? 
Vücuttaki gaz; nitrojen, hidrojen, oksijen, karbondioksit ve metan gazlarından oluşur. Yenen gıdaların sindirilmesiyle oluşur ve özellikle hava yutulması gazı artırır. Karında toplanan gaz her kişide aynı rahatsızlığı oluşturmaz. Bazıları gaz toplandıkça çok ağrı ve şişkinlik duyarken bazıları çok rahat dışarı çıkarabilir. 

Sütteki laktoza intolerans varsa:
 Bu durumda süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz şekeri iyi sindirilemez ve şiddetli gaz olur.

Doğal olarak yiyeceklerle oluşan gaz:
 Tüm yemekler sindirim sisteminde parçalanır ve herkeste yediklerinden sonra az veya çok gaz oluşmak zorundadır.

Psikolojik nedenler:
 "Psikolojiyle gazın ne alakası var" demeyin çünkü bazen sağlıklı beslenseniz bile sadece strese bağlı olarak bağırsaklardaki spazm aşırı gaza neden olabilir.

Lifli gıdalar:
 "Kesinlikle sık tüketin" dediğim tam tahıllar, bakliyatlar, sebzeler, meyveler bazen gaz yapabilir. Özellikle kabuklu yenirlerse gaz daha da artar.

Kuru fasülye ve baklagiller:
 Kuru fasülyenin gazla anılmasının nedeni de içinde vücudun sindiremediği iki adet karbohidrat bulunmasıdır. Bakteriler bu iki maddeyi sindirirken gaz oluşur. Bunlardan metan gazı ve karbondioksit kötü kokunun da sorumlusudur. Ama bağırsak kanserinden korunmak için mutlaka bol bakliyat ve fasülye yemek gerekir.

Bazı hastalıklar:
 İshal, bağırsak enfeksiyonları, ülseratif kolit, hassas bağırsak sendromu, bazı parazit hastalıkları da gaza neden olabilir.

Suni tatlandırıcılar ve bazı ilaçlar:
 Mannitol ve Sorbitol başta olmak üzere bazı tatlandırıcılar, antibiotikler ve bazı ilaçlar da gaza neden olabilir.

NE YAPIMALI? 
Öncelikle hava yutmamak için yemek yerken, özellikle de lokmayı yutarken pek konuşmayın! Yavaş yavaş, dik oturarak, küçük lokmalar halinde, iyice çiğneyerek, stressiz bir şekilde yiyin. Sakız çiğnemek, yemek sırasında sigara içmek, pipet kulanmak, aşırı soğuk veya sıcak yemek hava yutmayı artırır. Kimyon ve zencefil gazı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bol bol sıcak su içmek, bazı bitki çayları iyi gelir. Doktorunuza danışarak hazma yardımcı tıbbi ilaçlar da gerektiğinde kullanılabilir.
Ayrıca karına saat yönünde yapılan ılık susam yağı masajı kasları çok rahatlatır ve spazmı azaltır. Hatta gazı daha rahat sökmenize yardımcı olur. Gaz sancısında tıpkı bebeklerin içgüdüsel olarak yaptığı gibi bacakları karına doğru çekmek işe yarar. Gaz söksün diye asitli ve şekerli içecekler içmek yanlıştır. Ama maden suyu sanılanın aksine asidik değildir ve gaz sökmeye yardımcı olabilir.

Gaza karşı bitki çayı 
Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
Yarım tatlı kaşığı anason
1 çay kaşığı Frenk kimyonu
1 adet tane karanfil
Üşüme varsa zancefil, ağrı varsa papatya ekleyebilirsiniz. Tüm bu karışımı 1 büyük fincan kaynar suda 4-5 dk. demleyin, süzün. Şeker eklemeden için. Günde 2-3 fincan içebilirsiniz.

Yardımcı baharat karışımı
2 yemek kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı tuz.
Hepsini nem almayacak şekilde homojen olana kadar karıştırın, kapalı bir tuzlukta saklayın ve yemeklerinize dökün.
Gaz problemi yaşadığınız dönemlerde;
1. Yemekten önce yavaş yavaş bir bardak su için. Sakın ola soğuk su içmeyin, o daha fazla gazınızı arttırır.
2.Biraz kereviz yiyebilirsiniz. Kereviz, içeriğindeki sodyum ve potasyum ile vücudun su dengesini sağlar.
3.Şişkinliği hafifleten hindiba da bu dönemde tercih edilebilecek gıdalardan. Hindiba içerdiği prebiyotikler sayesinde yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar.
4.Kahvaltınızda keten tohumuna yer verin. Keten tohumu bağırsakları yağlayan ve onlara iyi gelen lifler içerir. Şişkinliği gidermek için, rafine karbonhidratlardan, alkolden, süt ürünlerinden, tuzdan, baharatlardan, kafein ve işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan kaçının.
5.Sindirime yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içeren lahana turşusu midenize iyi gelebilir.
6.Şişkinliğe iyi gelen bir başka yiyecek ise muz. Potasyum bakımından zengin olan muz, vücudun sodyum seviyesini dengede tutarak şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur.
7.Bir kâse kahverengi pirinç ya da darı yiyebilirsiniz. Bu iki gıda, yararlı bakterilerin üremesini sağlayan lifler içerdiği gibi aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzene sokar.
8.Zencefil hem gaza, hem de şişkinliğe karşı oldukça etkili bir bitki. Özellikle zencefil çayı hazmı kolaylaştırarak şişkinliğe iyi gelir. Çayını taze zencefil veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil bir nebze daha faydalı olacaktır. Toz zencefilin tadı biraz acı gelirse, bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.
9.Nane limon mide gazı deyince ilk akla gelenlerden biridir. Nane çayı spazm giderici özelliği ile şikayetleri azaltabilir.
10.Hazmı kolaylaştıran ve şişkinliği hafifleten bir diğer besin ise ananas. Ananasın içeriğindeki bromelain maddesi gaz probleminizin giderilmesine yardımcı olur.
11.Lifli gıdalar yemeye özen gösterin. Keten tohumu, barbunya, brokoli, çilek gibi yiyecekleri gönül rahatlıyla tüketebilirsiniz.
12.Soğan, brüksel lahanası, karnabahar, süt, kuşkonmaz, sakız ve alkollü içeceklerden uzak durun. Bu gıdalar bağırsaklarda gaz birikimine ve karın şişkinliğine neden olur.

Gaz Yaptığı Bilinen Gıdalar

Aşağıdaki besinler genel olarak sindirim sırasında fazla gaz üretimine neden olur, ancak bu liste gaz yapan yiyeceklerin tam listesi değildir. Size uygun bir beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.
  • Fasulye
  • Soğan
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Karnabahar
  • Enginar
  • Kuşkonmaz
  • Armut
  • Elma
  • Şeftali
  • Erik
  • Sakız
  • Tam tahıllı buğday ekmeği
  • Kepekli tahıllar
  • Süt
  • Krema
  • Dondurma
  • Bira
  • Gazlı içecekler

Hiç yorum yok: