25 Ocak 2017 Çarşamba

BEŞAMEL SOSLU TAS KEBABI


  1. MALZEMELER;
  2. 1 kg dana ön koldan kuşbaşı et
  3. 25-50 gr tereyağı
  4. 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 çay kaşığı tuz, karabiber
  6. 2 adet orta boy kuru soğan
  7. 3 adet tatlı yeşil sivribiber
  8. 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  9. 5 su bardağı sıcak su
  10. Beşamel sos için;
    • 5 su bardağı süt
    • 4 tepeleme yemek kaşığı un
    • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
    • 1 çay kaşığı tuz  (varsa 2 çay kaşığı rendelenmiş muskat)
    • 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
  11. YAPILIŞI;
  12. 1-Kuşbaşı eti bol suyla yıkayıp süzdükten sonra orta boy çelik bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak et suyunu çekip dibini hafifçe tutuncaya kadar kavurup ocaktan alın. 
  13. 2-Diğer taraftan, tereyağı ve zeytin yağını düdüklü tencereye koyun. Üzerine incecik yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
  14. 3-Üzerine incecik halkalar halinde doğradığınız sivri biberleri ve salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
  15. 4-Kızarttığınız eti de tencereye aktarıp sıcak su, tuz ve karabiberi de katın.
  16. 5-Varsa bir dal taze biberiyeyi ve 2-3 adet defne yaprağını da koyup düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdük çalmaya başlayınca  en az 20 dakika pişirin
  17. 6-Tencerede de iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tenceredeki eti soğuyunca geniş bir fırın kabına  suyuyla birlikte aktarın.
  18. 7-Beşamel sosu hazırlamak için; sıvı yağı küçük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Unu ve tuzu ekleyip tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıncaya kadar, 2 dakika kavurun.
  19. Sütü azar azar ekleyip karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 1 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerine hemen rendelenmiş peyniri serpiştirip karıştırın ve etin üzerini kaplayacak şekilde yayın.
  20. 8-Eti 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında beşamel sos kızarıncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın.
  21. 9-Yemeği sıcak sıcak ve yanında sebze, pilav ya da püreyle servise sunun.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: