- MALZEMELER;
- 1 kg dana ön koldan kuşbaşı et
- 25-50 gr tereyağı
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 adet tatlı yeşil sivribiber
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 5 su bardağı sıcak su
- 5 su bardağı süt
- 4 tepeleme yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz (varsa 2 çay kaşığı rendelenmiş muskat)
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
- YAPILIŞI;
- 1-Kuşbaşı eti bol suyla yıkayıp süzdükten sonra orta boy çelik bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak et suyunu çekip dibini hafifçe tutuncaya kadar kavurup ocaktan alın.
- 2-Diğer taraftan, tereyağı ve zeytin yağını düdüklü tencereye koyun. Üzerine incecik yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
- 3-Üzerine incecik halkalar halinde doğradığınız sivri biberleri ve salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun.
- 4-Kızarttığınız eti de tencereye aktarıp sıcak su, tuz ve karabiberi de katın.
- 5-Varsa bir dal taze biberiyeyi ve 2-3 adet defne yaprağını da koyup düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdük çalmaya başlayınca en az 20 dakika pişirin
- 6-Tencerede de iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tenceredeki eti soğuyunca geniş bir fırın kabına suyuyla birlikte aktarın.
- 7-Beşamel sosu hazırlamak için; sıvı yağı küçük bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Unu ve tuzu ekleyip tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıncaya kadar, 2 dakika kavurun.
- Sütü azar azar ekleyip karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 1 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerine hemen rendelenmiş peyniri serpiştirip karıştırın ve etin üzerini kaplayacak şekilde yayın.
- 8-Eti 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında beşamel sos kızarıncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın.
- 9-Yemeği sıcak sıcak ve yanında sebze, pilav ya da püreyle servise sunun.
Beşamel sos için;
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder