27 Ocak 2017 Cuma

Çikolatalı Linter Turtası



Malzemeler :
Taban Hamuru İçin :
  • 180 gr un
  • 110 gr toz badem
  • 100 gr toz şeker
  • 30 gr kakao
  • 180 gr tereyağı
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı (vanilin)
Dolgu İçin :
  • 120 gr doğranmış kuru kayısı
  • 60 ml taze sıkılmış portakal suyu
  •  3 yemek kaşığı kayısı veya portakal likörü (2 yemek kaşığı kayısı reçeli+1 yemek kaşığı su)
  • 350 gr kayısı marmeladı
Yapılışı : 
Taban Hamurunu Yapmak İçin : Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Un, toz badem, şeker ve kakaoyu mutfak robotuna koyup iyice çekin. Tereyağını ekleyip karışım pütürlü bir kıvam alana dek tekrar çekin. Yumurta sarılarını ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız hamurun üçte birini ayırıp streç filme sararak buzdolabına kaldırın. Kalan Hamuru merdane ile açıp 24-25 cm çapında yuvarlak bir tart kalıbına yerleştirin. Parmak uçlarınızla hafifçe bastırarak kenarlarını da kaplayın. Kalıbı fırına verip 15 dakika pişirin. Kalıbı fırından çıkarın ve soğuması için bekletin.
Dolguyu Hazırlamak İçin : Kayısıları ve portakal suyunu küçük bir tencerede orta ateşte sürekli karıştırın. Kaynamaya başladığında 10 dakika daha ateşte tutun. Tencereye likör ve 300 gr kayısı marmeladını ekleyin. Pütürsüz ve koyu bir kıvama gelene dek karıştırıp tart tabanının üzerine dökün ve yayın. Kalan hamuru unlanmış zeminde 3 mm kalınlığında açın. 1 cm eninde uzun şeritler halinde kesin. Bu şeritleri tartın üzerine kafes gibi yerleştirin. Kalıbı fırına verin ve ortasında kabarcıklar oluşturmaya başlayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Turtayı fırından alıp soğuyana kadar bekletin. Kalan kayısı reçelini ısıtıp bir fırça yardımı ile tartın üzerine sürerek parlak bir görünüm verebilirsiniz. Soğuyunca kalıptan çıkarın ve turtayı dilimleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok: