28 Ocak 2017 Cumartesi

KAYMAKLI İRMİK HELVASI



MALZEMELER:
80 gram dolmalık fıstık
1 paket vanilin
200 gram kaymak

1 paket irmik
200 gram tereyağı
4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker



YAPILIŞI:

Önce tereyağını derin bir tencerede eritmeye başlayalım. Eridikten sonra fıstıkları ekleyelim ve bir kaç dakika kadar kavuralım. Daha sonra irmiği ekleyelim ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kavuralım. Rengi hafif değişene kadar kavurmalıyız. Bu esnada ayrı küçük bir tencerede sütü ve şekeri kaynatalım. Süt kaynadıktan sonra sıcak sıcak irmiği hızlıca karıştırarak sütü irmiğin içine dökelim. Dikkat edelim çok hızlı ve sürekli karıştırmalıyız. Üzerine vanilini de döktükten sonra irmik sütü çekene kadar hafif hafif karıştırarak pişmesini sağlayalım.
İrmik sütü çektikten sonra ocağın altını kapatalım ve tencerenin üzerine kağıt havlu serip tencerenin kapağını kapatalım. 10-15 demlenmesini sağlayalım bekleyerek. Helva biraz soğuduktan sonra nasıl şekil vermek istiyorsak o şekilde bir kase alalım ve 1/3 ‘ünü helva ile doldurarak kaşık yardımı ile sıkıştıralım. Üzerine kaymak koyalım ve tekrar en üste helva koyarak sıkıştıralım yavaşça. Kaseyi tatlı tabağımıza ters çevirerek servis için hazırlayabiliriz. Servis esnasında üzerine çam fıstığı ile süsleyebilirsiniz.


 AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: