29 Ocak 2017 Pazar

PRATİK BİLGİLER





1- Turşunuzun daha lezzetli olması için kurarken bir miktar şeker ilave edin.

2- Patlıcanların daha az yağ çekmesini sağlamak için kızartmadan yarım saat önce doğrayıp tuzlu suda bekletin.

3- Kek yaparken yumurtalarınızın oda sıcaklığında olması kekinizin daha çok kabarmasını sağlayacaktır.

4- Turşunuzun çabuk yumuşamaması için kurarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.

5- Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.

6- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça soyulmuş çiğ patates atın, fazla tuzu alacaktır.

7- Mayonez hazırlarken tutması için hep aynı yöne doğru çırpın.

8- Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

9- Soğanlarınızı buzdolabında muhafaza ederseniz, doğrarken daha az gözleriniz yaşaracaktır.

10- Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya batırıp çıkartın, ince bir çizik attıktan sonra bıçağın tersini domatesin yüzünde gezdirin.

11- Pilavınızı tekrar ısıtırken, pilav tencerenizi su dolu daha geniş bir tencerenin içine oturtarak kaynatırsanız pilavınız ilk hazırladığınızdaki gibi tazeliğini koruyacaktır.

12- Reçel yaparken sert meyveleri önceden yumuşaya kadar kaynatmazsanız, reçeliniz kıvam aldığında meyveler sert kalır.

13- Turşunuza lezzet katmak için kurarken 2-3 kereviz sapı ekleyebilirsiniz.

14- Çatlamış yumurtayı dağıtmadan haşlamak için haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sirke eklemeniz yeterli.

15- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırdıysanız içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir süre pişirdikten sonra patatesleri alın, bu sayede fazla tuzun bir kısmını alabilirsiniz.

16- Soğan kavururken pembeleşmesi için bir miktar tuz ilave edebilirsiniz.

17- Kızartma yaparken tavadaki yağın sıçramaması için içine bir miktar tuz atabilirsiniz.

18- Sosisleri çatlamadan kızartmak için kızartmadan önce bıçakla 1-2 çizik atın ya da bir kaç yerinden çatal ile delikler açabilirsiniz.

19- Mısır haşlarken tuz atarsanız mısır sertleşir, bu nedenle mısırı haşladıktan sonra tuzlayın.

20- Haşlanmış mısırın daha lezzetli olması için haşlama suyuna bir miktar toz şeker atın.

21- Bayat ekmeklerinizi galeta unu hazırlayarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için fırında kızartıp rondoda çekmeniz yeterli.

22- Kuru kahvenizin ilk günkü tazeliğini koruması için metal ya da cam bir kavanozda muhafaza etmeniz, muhafaza edeceğiniz kaba 1 adet kesme şeker atmanız yeterli.

23- Pişireceğiniz mantarların kararmaması için yıkadıktan sonra limonlu suda bekletmeniz yeterli.

24- Karnabaharın rahatsız edici kokusu gidermek için haşlarken içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz.

25- Kurduğunuz turşunuzun içinde organizmaların oluşmasını önlemek için kullanacağınız miktarda suyu önceden kaynatıp soğutun.

26- Bayatlamış ekmeklerinizi değerlendirmek için dilimleyip üzerine zeytinyağı ve sarımsak sürerek fırınlayın, yemeklerle servis edin.

27- Şekerlenen balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletin, kısa sürede eski halini aldığını göreceksiniz.

28- Pişirdiğiniz kekin kalıba yapışmaması için hamuru dökmeden önce kalıbı yağlayın sonra bir miktar un serpin.

29- Turşunuzun aromasını arttırmak için kurarken 1 avuç kişniş tohumu ekleyin.

30- Ciğer kızartması çok çabuk sertleşebilir, bunu engellemek için una bir miktar karbonat eklemeniz yeterli.

31- Yumurta aklarını çırparken sulanmaması için kullandığınız ekipmanın kuru olmasına dikkat edin.

32- Tuzluğunuzun içindeki tuzun rutubet yapmaması için içine bir miktar pirinç atın.

33- Turşuluk malzemelerin taze ve ezik olmamasına özen gösterin, bu sayede hem daha lezzetli olacaktır, hem de daha uzun süre dayanacaktır.

34- Hamur işi yaparken tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

35- Böreğinizin daha lezzetli olması için döşedikten sonra 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

36- Kurabiye yaparken hamur ısınıp yumuşadıysa streç filme sararak 15-20 dakika buzdolabında dinlendirebilirsiniz.

37- Fırında tavuk pişirirken fırın poşeti kullanırsanız tavuğunuz kendi suyunda pişerek daha da lezzetli olacaktır.

38- Fırın poşetinde pişirdiğiniz tavuğun içine 1 adet soğan atarsanız rahatsız edici kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.

39- Pişireceğiniz etin daha yumuşak olması için 1 gece önceden süt ve zeytinyağı ile marine edebilirsiniz.

40- Patatesleri kızartırken birbirine yapışmasını istemiyorsanız dilimledikten 2-3 su yıkayıp süzülmeye bırakın.

41- Pilavınızın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişirirken içine 1-2 damla limon suyu damlatın.

42- Pilavınızın lapa olmasını istemiyorsanız nişastası gidene kadar 2-3 su yıkayın, daha sonra süzün.

43- Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura bir miktar patates püresi ekleyebilirsiniz.

44- Böreğinizin nar gibi kızarmasını istiyorsanız üzerine bir miktar yoğurt sürebilirsiniz.

45- Haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıpları içinde dondurabilir, daha sonra yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

46- Pişirdiğiniz kekin iyi kabarmasını istiyorsanız, ilk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın.

47- Hazırladığınız kekte çökme olduysa krema ile kaplayarak kusurları gizleyebilirsiniz.

48- Reçelinizin küflenmesini önlemek için pişirirken içine küçük bir parça tereyağı atabilirsiniz.

49- Reçelinizin marmelat gibi olmaması için seçtiğiniz meyvelerin çok olgunlaşmamış olmasına dikkat edin.

50- Turşunuzun üzeri küfleniyorsa küfü kevgir ile alın, üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edin. Bu sayede artık küf tutmayacaktır.

Hiç yorum yok: